Navigate / search

Verschillende typen gietvloeren

Jaren terug vond u enkel gietvloeren terug in de industrie, maar tegenwoordig ook in het merendeel van de nieuwbouwwoningen. Waarom specifiek in de nieuwbouw? Dat leggen we u graag uit in deze blog. Zowel binnen de zakelijke als in de particuliere sector zijn er verschillende typen gietvloeren beschikbaar, die ieder hun eigen esthetiek en functie dienen. We zetten de populairste typen gietvloeren voor u op een rij.

Polyurethaan gietvloer

Deze veelzijdige gietvloer is ideaal voor in woningen, kantoorpanden en winkelruimtes. Polyurethaan voelt zacht en warm aan en is goed te combineren met vloerverwarming. Heerlijk voor ruimtes waar echt in geleefd mag worden. Dit type gietvloer vindt u voornamelijk terug in nieuwbouwwoningen, vanwege de duurzame eigenschappen. Een PU gietvloer sluit dan ook perfect aan bij het streven naar een energieneutrale woning.

Beton ciré

Dit is niet alleen een vloer-, maar ook een wandafwerking. Vanwege deze veelzijdige applicatie zien we beton ciré voornamelijk terug in sanitaire ruimtes. De substantie bestaat voor 80% uit beton en 20% uit polyurethaan. Dit zorgt voor de prachtige afwerking die veel weg heeft van het klassieke Italiaanse stucwerk. Ook beton ciré is beschikbaar in diverse kleurschakeringen.

Vloercoating

Wellicht het simpelste type gietvloer. Vloercoating bestaat voor 100% uit epoxy en is daarmee zeer hoog belastbaar. De vloer is daardoor ideaal voor in de industrie, magazijnen en garages. De vloer is in verhouding met andere typen gietvloeren dunner, waardoor deze gemakkelijk met een roller en trekker aan te brengen valt. Voor zeer hoge belasting raden we een ander type gietvloer aan: de epoxy gietvloer.

Epoxy gietvloer

Deze vloer heeft dezelfde bestendige eigenschappen als vloercoating, maar is dankzij de dikkere verwerking nog hoger te belasten. Een epoxy gietvloer ziet u terug in ruimtes, waar veel verkeer van zwaar werkmaterieel plaatsvindt. Technische ruimtes hebben baat bij een epoxy gietvloer omdat deze compleet vloeistofdicht is. Een ander bekend voordeel van deze vloer – en eigenlijk iedere gietvloer – is dat de vloer volledig naadloos wordt aangebracht. Hierdoor kan er geen vuil, stof of materiaal tussen naden blijven hangen.

Andere mogelijkheden

Een gietvloer bestaat in eerste instantie uit twee verschillende, vloeibare componenten die tezamen uitharden tot een vaste substantie. Tijdens dit specifieke proces zijn er nog andere opties te verwezenlijken. Zo kunnen er in de toplaag bijvoorbeeld vlokken aangebracht worden voor een speels effect, maar ook bewegwijzering bestaat uit de mogelijkheden. Dit is noodzakelijk bij industrieën waar veel machineverkeer plaatsvindt.